Ervaringen

Deelnemers over Laban

Wie kan beter vertellen over Laban dan de deelnemers zelf? Onderstaand een aantal impressies van reacties van deelnemers.

Van deelnemers aan de groepstrainingen:

“Ik werd steeds overruled door collega’s en heb ontdekt dat ik voor mijzelf kon gaan staan en kreeg zo een ‘nieuwe’ plek in mijn team waarin ik nu anders word gezien en gewaardeerd.” (Anna, onderwijzers, 38 jaar)
"Ik ben nu anders gaan solliciteren en bij de eerste de beste keer was het raak. Ik zat er totaal anders bij". (Elize, 21 jaar, studente)
“Ik heb gebruik leren maken van mijn lichaam als mede-communicatie­middel en meer mogelijk­heden ontdekt bij mijzelf om naar buiten te treden, te presenteren.” (Mirjam, 52, docente)
“Ik voel me vrijer en heb daar plezier in!” (Henk, 57, adviseur)
“Het is geweldig om zo snel resultaat te zien bij jezelf en bij de anderen. Mijn arsenaal aan non-verbale mogelijk­heden is enorm uitgebreid. Er zijn veel manieren om je ruimte in te nemen”. (Els, vertegenwoordiger, 48)
“Als amateur-­acteur heb ik ontdekt dat de rollen veel meer betekenis en diepgang krijgen sinds ik de Laban­technieken toepas.” (Wim, 62, amateur-acteur)

Van deelnemers aan een middagworkshop:

"Ik heb genoten van de workshop. Ik denk inderdaad dat bijna iedereen zeker in lastige situaties in zijn vroeger aangeleerde overleefstand gaat. Daar ben je je niet altijd bewust van . Deze overleefstand was destijds nuttig, nu niet altijd meer. De training maakt je hier (opnieuw) bewust van."
"De training was veilig voor de deelnemers. Ik heb dit van verscheidene andere deelnemers gehoord. Men deed dingen die als eng /kwetsbaar worden ervaren in de groep, omdat de sfeer als veilig werd ervaren. Ik ben blij dat dit dus voor hen een positieve leerervaring is."
"Mij viel op dat je een enorm verfijnd observatievermogen hebt, waardoor je in staat bent onbewuste bewegingen/neigingen van je geest/lichaam bewust te maken. Hierdoor is een verandering , indien gewenst , mogelijk."

 Van individueel gecoachte klanten:

"Peter analyseert je beweegpatronen, kijkt naar je staande houding. Waar je in een ruimte je het prettigste voelt en geeft je terug wat hij ziet. Voor mij was dat een openbaring. De patronen in je leven en de gedachten in je hoofd vormen je lijf. En andersom werkt dat dus ook. Met een paar kleine aanpassingen werd ik me bewust van het effect wat een houding kan hebben op je humeur, op je kijk op het leven op de manier waarop je in het leven staat. Een aanrader voor iedereen die zich realiseert dat de oplossing voor het probleem in je kop gegeven kan worden door je lijf. Laban heeft me enorm geholpen om mijn tred door het leven 'letterlijk en figuurlijk lichter te maken." Chris, 44, consultant. 
"Ik zelf vind het fijn om een keer juist een lichaamsgerichte workshop te hebben gehad. Het gevaar om de binding met je lichaam kwijt te raken, de signalen van je lichaam niet goed op te pakken ligt in een maatschappij en beroep waarin de nadruk op de ratio ligt levensgroot op de loer." Selma, 38, adviseur"